lauantai 22. helmikuuta 2020

Mendozan kaupunki ja viinitilat


Mendozan kaupunki oli aika lailla erilainen kuin olimme kuvitelleet. Ensinnäkin se on yllättävän suuri — asukkaita kaupungissa on 115  tuhatta, koko metropolialueella vähän yli miljoona. Rakennukset ovat kuitenkin enimmäkseen aika matalia, puistoja on paljon ja kaduilla kasvaa molemmin puolin valtavan korkeita plataaneja, jotka luovat miellyttävän varjon muuten paahteisille kaduille. Kaupungon suurin puistoalue on laaja San Martinin puisto kaupungin länsiosassa, jossa sijaitsee useita lähestystöjä ja konsulaatteja. Puistoon ajetaan näin koristeellisen portin läpi:







San Martinin puisto on nimetty kuvernööri José de San Martínin mukaan, joka oli yksi 1800-luvun alun vapaustaistelijoista, kun Argentiina vapautui Chilestä ja Perusta. Hänelle on omistettu myös aukio Mendozan keskustassa, missä hänet on ikuistettu ratsun selässä:


San Martinin aukion laidalla on Pyhän Fransiscuksen basilika, joka katolisten kirkkojen tapaan on hyvin koristeellinen:



Puiden kastelujärjestelmä Mendozassa on järjestetty nerokkaasti. Mendozassa sataa alle 300 mm vuodessa, mikä ei riitä suurten puiden ja puistojen kasvien tarpeisiin. Andien lumien sulamisvesistä syntyvästä Mendoza-joesta on johdettu kaupunkiin ja sen ympäristössä oleville viinitiloille kanava, joista johdetaan vesi suunnitellussa rytmissä vettä tarvitseviin kohteisiin. Kaupungissa käytännössä kaikkien katujen varsilla kasvaa plataanipuita ja kaikkien katujen varsilla kulkee kastelukanavat näiden puiden tarpeisiin.



Sadonkorjuuaika Mendozassa lähestyy, ja helmi-maaliskuussa vietetään sadonkorjuujuhlia. Niiden aikana kaupungin suihkulähteiden vesi on värjätty punaviinin väriseksi.



Viini on öljyn ja oliiviöljyn ohella Mendozan alueen tärkeimpiä tuotteita. Viiniköynnöksiä toivat Argentiinaan espanjalaiset jo 1500-luvulla, koska katoliset papit tarvitsivat viiniä ehtoollispöytään. Laatuviinejä alettiin viljellä vasta 1800-luvulla, ja nykyisin Mendozan alueella on noin 1300 viinitila, 'bodegaa'. Me pääsimme vierailemaan niistä kahdessa. Ensimmäinen, Bodega Vistanzes, on moderni viinitila, jossa tuotetaan valko- ja punaviinejä sekä rosé-viiniä pääasiassa USA: n markkinoille. He viljelevät Malbec-, Cabernet Sauvignon-, Syrah- ja Carmenére-rypäleitä.




Toinen viinitila oli perheomisteinen Bodega de Don Arturo, joka toimii jo kolmannessa polvessa. Heillä tuotantomenetelmä on hyvin perinteinen, eikä mitään kemikaaleja käytetä missään vaiheessa. Heillä on jonkin verran vientiä Yhdysvaltoihin, mutta muuten kaikki viini myydään suoraan tilalta.


Tilan huipputuote on nykyisen omistajan tyttärentyttären 15-vuotisjuhliin kypsytetty ”Partida Cosagracion” Malbec-viini. Omistajan mukaan castaavan tasoista viiniä myydään USAssa n. 300-400 dollaria per pullo. Tilalta viinin olisi saanut n. 22 dollarilla.

Pääsimme myös katsomaan, miten valmistetaan oliiviöljyä, ja opimme, että oliivipuista saadaan satoa vasta aikaisintaan 10 vuoden kuluttua, mutta ne voivat elää yli 2000 vuotta vanhoiksi.





Mendoza ja koko Argentiina oli erinomainen kokemus. Tänään suuntaamme sitten kohti Uutta-Seelantia. Meillä on ensin koneen vaihto Santiago de Chilessä ja sieltä 14 tunnin lento Aucklandiin. Koska ylitämme päivämäärärajan, menetämme koko lauantain, eli lentomme kestää perjantai-illasta sunnuntaiaamuun.








Ei kommentteja:

Lähetä kommentti